Kaakklemmen en tandenknarsen

Kaakklemmen of tandenknarsen is een probleem dat vaak voorkomt. Ondanks dat dit niet meteen storend hoeft te zijn, kun je op den duur je tanden beschadigen en pijn in de kaken ervaren. Er zijn verschillende methodes die helpen bij het tegengaan van kaakklemmen en tandenknarsen.

Welke behandeling helpt tegen kaakklemmen en tandenknarsen?

Bij de tandarts kan er een bitje op maat gemaakt worden dat helpt om het kaakklemmen of tandenknarsen tegen te gaan. Echter worden deze bitjes voornamelijk ‘s nachts gedragen en zijn deze niet altijd effectief voor iedereen. Voor deze mensen kan een behandeling met Botulinetoxine A een heel effectief middel zijn om het kaakklemmen en tandenknarsen tegen te gaan.

Roots Clinic facial slimming v shape
V line shaping roots clinic

Wat kun je verwachten van een botoxbehandeling?

Om het kaakklemmen en tandenknarsen tegen te gaan worden de kauwspieren met botulinetoxine A geïnjecteerd. Dit zorgt ervoor dat de spieren in ontspanning komen, waardoor je niet meer kunt kaakklemmen of tandenknarsen. Dit verkleint de kans op beschadiging van de tanden of pijn in de kaken.

Nazorginstructie

Na de behandeling kunnen er soms rode vlekjes ontstaan. In enkele gevallen kunnen er ook kleine blauwe plekjes voorkomen. Dit alles trekt binnen enkele dagen weer weg. Na de behandeling kunnen de dagelijkse werkzaamheden gewoon hervat worden. Zoals bij alle botoxbehandelingen worden sporten, de sauna en zonnebank en het nuttigen van alcohol binnen de eerste 24 uur na de behandeling echter afgeraden.  

FAQ

Er worden gericht injecties met botulinetoxine A (botox) in de kauwspieren toegediend. Dit zorgt ervoor dat deze in een ontspannen staat komen. Hierdoor kun je niet meer kaakklemmen of tandenknarsen. De behandeling heeft echter geen effect op het kauwen zelf. Wel merk je minder pijn in de kaken en worden de tanden zo beschermd doordat je niet meer knarst.

Botulinetoxine is het werkzame stofje in botox. Deze is gemiddeld na drie tot zes maanden uitgewerkt. Dit betekent dat de spier zich weer volledig kan inspannen, maar het spiervolume is daarmee niet meteen terug. Vaak zijn enkele behandelingen met een tussenpoos van ongeveer vier tot zes maanden nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Om het resultaat te behouden, adviseren wij om elk half jaar een onderhoudsbehandeling te ondergaan.